Archiwa

Kategorie

Meta

Random Post
Search
  • Home
  • Blog
  • Halloweenowe menu: owoce i warzywa
Search

Halloweenowe menu: owoce i warzywa

Halloweenowe kuchenne szaleństwa zaczynamy od rozgrzewki.

Tak jak w sporcie, w kuchni też warto się rozgrzać. Najłatwiejsze nie znaczy jednak nieważne.
Owoce i warzywa muszą pojawić się na każdym stole, powiedziałabym nawet, że powinny zająć tam miejsce honorowe, tak, żeby każdy je widział i mógł po nie łatwo sięgnąć.
Ale żeby nie wypadły niekorzystnie wśród konkurencji, trzeba je trochę poprzebierać :). Dlatego dziś przedstawimy Wam pierwsze propozycje z Halloweenowego menu!

Zacznijmy od warzyw, które pokrojone ułożymy w kształt dyni!

Przepis sam w sobie nie jest skomplikowany. Zamiast umiejętności kulinarnych potrzebny jest tu zmysł artystyczny, aby wyczarować kształt dyni!

Do przygotowania warzywnej dynii potrzebujemy:

  • Żółte warzywa i owoce takie jak: papryka, marchewka, mandarynka, kaki, żółte pomidorki, suszone morele, melon
  • Czarne oliwki
  • Zielone warzywo, które będzie udawało ogonek, może to być zielona papryka czy cukinia.

Jak wykonać warzywno – owocową paprykę?

  • Oliwkami zaznacz oczy oraz usta dyni
  • Dookoła oliwek ułóż żółte warzywa i owoce, które utworzą kształt dynii
  • Na koniec dodaj zielony “ogonek”

I voilà! Pierwszy przepis gotowy! Z pewnością nawet najmłodsi kucharze poradzą sobie z tym zadaniem. Taka dynia może zająć honorowe miejsce w naszym Halloweenowym menu.

A teraz paprykę przeobrazimy w dynię.

Do przygotowania dynii potrzebujemy:

  • Papryka – tu włożymy pokrojone warzywa
  • Warzywa takie jak marchewka, seler naciowy, ogórki, kolorowe papryki

Jak wykonać przebraną paprykę?

  • Odcinamy górną część papryki z ogonkiem i opróżniamy ją z pestek
  • Wycinamy oczy i buzię zgodnie z naszą wyobraźnią
  • Paprykę wypełniamy warzywami pokrojonymi w słupki

Sami przekonajcie się jak pięknie się prezentuje!

Papryka w przebraniu

Banany przebieramy w duszki

Do przygotowania bananowych duszków potrzebujemy:

  • Banany
  • Jadalny pisak, rozpuszczona czekolada, cukrowe dekoracje w postaci perełek lub suszone owoce (zierenko granatu, rodzynka, jagoda czy żurawina) do wykonania oczu i ust.

Jak przygotować nasze upiorne banany?

  • Wybieramy mniejsze banany i przecinamy je wszerz na pół. Stawiamy je na płaskiej części (tam gdzie przekroiliśmy) i robimy naszym duszkom oczy.

U nas oczy powstały z pozostałości masy migdałowej, a ustami są pestki arbuza.

Mandarynkowe dynie

Do przygotowania mandarynkowch dynii potrzebujemy:

  • Mandarynki
  • Warzywo, które stanie się naszym ogonkiem (kawałek selera naciowego, zielonej papryki czy cukinii)

Przygotowanie:

  • Owoce obieramy, a w środek wkładamy kawałek zielonego warzywa, które będzie udawało ogonek.

Nasz melon i pomarańcza również wystraszą gości groźną miną

Do przygotowania melonowych i pomaranńczowych dyni potrzebujemy:

  • Pomarańcze
  • Melon
  • Owoce

Przygotowanie:

  • Odetnij górną część, opróżnij środek
  • Wytnij oczy i buzię
  • Wycięty miąższ pokrój w kostki i włóż z powrotem do dyniowego melona.

Tak samo postępuj z pomarańczą. Tak wyczyszczone od wewnątrz skórki posłużą jako miseczki do sałatki owocowej.

WSKAZÓWKA:
Przed wydrążeniem miąższu z pomarańczy wyciśnij z niej trochę soku do szklanki naiskając na skórkę. Wtedy o wiele łatwiej uda się wyjąć cały środek.

Aby ożywić owoceowe miseczki możecie dołożyć różnych, kolorowych owoców takich jak kiwi, winogrona czy arbuz.

Dobrym pomysłem są szaszłyki owocowe na patyczku od szaszłyka ozdobionym na przykład nietoperkiem. Możecie skorzystać z szablonu, który znajdziecie poniżej. Wydrukujcie obrazki i umieścicie je na szaszłykowych patyczkach.

Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadły Wam do gustu. Pamiętajcie, że to dopiero początek naszego kulinarnego cyklu i w każdy piątek znajdziecie tutaj nowe inspiracje! Już za tydzień zajmiemy się słodkościami nie z tej ziemi…
Pamiętajcie jednak, że czas spędzony w kuchni powinien być świetną zabawą oraz okazją do spędzenia czasu razem!

Życzymy udanej kuchennej zabawy!

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności