Archiwa

Kategorie

Meta

Random Post
Search
Search

Halloweenowe zdrowe ciasta

Nasze dzisiejsze propozycje halloweenowe, to ciasta, ale takie w wersji zdrowszej, bo warzywno – owocowe. Główni bohaterowie to dynia, banan, marchewka i fasola. Świetnie sprawdzają się w naszych przepisach, dzieci były zachwycone i prosiły o dokładkę.

Ciasto dyniowe

Czego potrzebujesz?
  • 250 g upieczonej i zmiksowanej z małą ilością mleka kokosowego dyni hokaido (dla smaku i łatwiejszego miksowania)
  • 180 g mąki pszennej lub owsianej (bezglutenowej – opcja ciasta bez glutenu)
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju (może być rozpuszczony kokosowy lub rozpuszczone masło)
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki cynamonu

Jak przygotować?

  1. Do jednej miski dodaj składniki suche – przesiej przez sitko mąkę, dodaj cukier, sodę, cynamon, sól i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski dodaj jajka, zmiksowaną dynię, olej i wszystko zmiksuj.
  2. Teraz zacznij podgrzewać piekarnik do temperatury 180°C.
  3. Następnie dodawaj łyżka po łyżce suche składniki do masy z dyni delikatnie mieszając po każdej dodanej łyżce, tak żeby nie powstały grudki
  4. Gdy wszystko dokładnie wymieszasz na jednolitą masę, przełóż ciasto do formy.
  5. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 lub 30 min, do uzyskania suchego patyczka.
  6. Jak ciasto się upiecze, ostudź je i wyjmij z formy. Masz pyszne gotowe ciasto.

POMYSŁ:

Nasze dyniowe ciasto zostało upieczone w formie w kształcie dyni, jeśli jednak nie posiadasz takiej formy, a chcesz uzyskać efekt dyni, możesz rozkroić cisto wzdłuż jak tort, w górnym płacie wyciąć kształt oczu i dyniowych ust i posmarować w środku kremem z ubitej śmietanki z mascarpone.

Brownie fasolowo – bananowe

Przepis jest bardzo prosty, wykonanie zajmuje dosłownie 10 – 15 minut.

Czego potrzebujesz?
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • Puszka fasoli (dowolnie biała lub czerwona) lub szklanka ugotowanej fasoli
  • 2 łyżki kakao (prawdziwego – niesłodzonego)
  • 2 łyżki oleju (może być roztopiony olej kokosowy lub roztopione masło)
  • Łyżeczka sody
  • Coś słodkiego – w zależności jak bardzo słodkie lubisz, my dodajemy 2 łyżki miodu (ale u nas cukier zredukowany jest do minimum), może być zwykły cukier, syrop daktylowy lub namoczone daktyle (miękkie).
  • + na polewę pół czekolady 60 – 70% Trochę mleka (my jesteśmy fanami mleka kokosowego, ale może być zwykłe)
Jak przygotować?
  1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Masa musi być bardzo dobrze zmiksowana, żeby nie było wyczuwalnych kawałków fasoli.
  3. Masę przełóż do średniej wielkości formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 – 35 minut do suchego patyczka.
  4. Zostaw ciasto do ostygnięcia i przygotuj polewę. W tym celu w rozpuść gorzką czekoladę (60 – 70% będzie idealna) z mlekiem w kąpieli wodnej

Kąpiel wodna:
Podgrzej małą ilość wody w garnku i włóż do niego miseczkę, najlepiej ze stali nierdzewnej z czekoladą i mlekiem, czekaj do rozpuszczenia czekolady. Czekoladową polewę wylej na ciasto.

Teraz pozostała najprzyjemniejsza część. Udekoruj ciasto według swojego uznania słodkościami, które wcześniej przygotowałaś. My użyliśmy w tym celu duszków bezowych i dyń z masy migdałowej. Koniecznie podziel się z nami efektami swojej pracy wrzucając zdjęcie w komentarzu na facebook’u lub Instagramie.

Halloweenowy sernik marchewkowo-pomarańczowy

Czego potrzebujesz?
  • 200 gr ugotowanej marchewki
  • 3 jajka
  • 90 gr miodu
  • 9 cl soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 gr kruchych ciastek do pokruszenia
  • 45 g masła
  • Jadalne pisaki do udekorowania
  • Opcjonalnie skórka pomarańczowa w małych kawałeczkach
Jak przygotować?
  1. Najpierw podgrzej piekarnik do temperatury 180°C
  2. Kruche ciastka pokrusz na drobne kawałki i wymieszaj z rozpuszczonych masłem (na patelni lub w mikrofalówce).
  3. Z tak przygotowanej masy stwórz spód sernika.
  4. Wysmaruj formę tłuszczem i rozprowadź przygotowaną masę.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 6 minut.
  6. Ugotowane marchewki zetrzyj, a następnie zmiksuj.
  7. Do miski wrzuć jajka, miód, cynamon, sok pomarańczowy, puree z marchewki i skórke pomarańczową.
  8. Wszystko dobrze wymieszaj (zmiksuj) na jednolitą masę.
  9. Wylej powstałą mieszankę na przygotowany spód i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około godzinę.
  10. Po wystygnięciu, udekoruj sernik według uznania. My narysowałyśmy jadalnym pisakiem pajęczynę, a Ty jak udekorujesz swoje ciasto?

Życzymy owocnego halloweenowego gotowania! Najlepiej zacznij już dziś!

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności