Nasze dzisiejsze propozycje halloweenowe, to ciasta, ale takie w wersji zdrowszej, bo warzywno – owocowe. Główni bohaterowie to dynia, banan, marchewka i fasola. Świetnie sprawdzają się w naszych przepisach, dzieci były zachwycone i prosiły o dokładkę.
Ciasto dyniowe
Czego potrzebujesz?
- 250 g upieczonej i zmiksowanej z małą ilością mleka kokosowego dyni hokaido (dla smaku i łatwiejszego miksowania)
- 180 g mąki pszennej lub owsianej (bezglutenowej – opcja ciasta bez glutenu)
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 60 ml oleju (może być rozpuszczony kokosowy lub rozpuszczone masło)
- Pół łyżeczki soli
- Pół łyżeczki cynamonu
Jak przygotować?
- Do jednej miski dodaj składniki suche – przesiej przez sitko mąkę, dodaj cukier, sodę, cynamon, sól i wszystko wymieszaj. Do drugiej miski dodaj jajka, zmiksowaną dynię, olej i wszystko zmiksuj.
- Teraz zacznij podgrzewać piekarnik do temperatury 180°C.
- Następnie dodawaj łyżka po łyżce suche składniki do masy z dyni delikatnie mieszając po każdej dodanej łyżce, tak żeby nie powstały grudki
- Gdy wszystko dokładnie wymieszasz na jednolitą masę, przełóż ciasto do formy.
- Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 lub 30 min, do uzyskania suchego patyczka.
- Jak ciasto się upiecze, ostudź je i wyjmij z formy. Masz pyszne gotowe ciasto.
POMYSŁ:
Nasze dyniowe ciasto zostało upieczone w formie w kształcie dyni, jeśli jednak nie posiadasz takiej formy, a chcesz uzyskać efekt dyni, możesz rozkroić cisto wzdłuż jak tort, w górnym płacie wyciąć kształt oczu i dyniowych ust i posmarować w środku kremem z ubitej śmietanki z mascarpone.
Brownie fasolowo – bananowe
Przepis jest bardzo prosty, wykonanie zajmuje dosłownie 10 – 15 minut.
Czego potrzebujesz?
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- Puszka fasoli (dowolnie biała lub czerwona) lub szklanka ugotowanej fasoli
- 2 łyżki kakao (prawdziwego – niesłodzonego)
- 2 łyżki oleju (może być roztopiony olej kokosowy lub roztopione masło)
- Łyżeczka sody
- Coś słodkiego – w zależności jak bardzo słodkie lubisz, my dodajemy 2 łyżki miodu (ale u nas cukier zredukowany jest do minimum), może być zwykły cukier, syrop daktylowy lub namoczone daktyle (miękkie).
- + na polewę pół czekolady 60 – 70% Trochę mleka (my jesteśmy fanami mleka kokosowego, ale może być zwykłe)
Jak przygotować?
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- Wszystkie składniki włóż do blendera i miksuj aż do uzyskania jednolitej masy. Masa musi być bardzo dobrze zmiksowana, żeby nie było wyczuwalnych kawałków fasoli.
- Masę przełóż do średniej wielkości formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 – 35 minut do suchego patyczka.
- Zostaw ciasto do ostygnięcia i przygotuj polewę. W tym celu w rozpuść gorzką czekoladę (60 – 70% będzie idealna) z mlekiem w kąpieli wodnej
Kąpiel wodna:
Podgrzej małą ilość wody w garnku i włóż do niego miseczkę, najlepiej ze stali nierdzewnej z czekoladą i mlekiem, czekaj do rozpuszczenia czekolady. Czekoladową polewę wylej na ciasto.
Teraz pozostała najprzyjemniejsza część. Udekoruj ciasto według swojego uznania słodkościami, które wcześniej przygotowałaś. My użyliśmy w tym celu duszków bezowych i dyń z masy migdałowej. Koniecznie podziel się z nami efektami swojej pracy wrzucając zdjęcie w komentarzu na facebook’u lub Instagramie.
Halloweenowy sernik marchewkowo-pomarańczowy
Czego potrzebujesz?
- 200 gr ugotowanej marchewki
- 3 jajka
- 90 gr miodu
- 9 cl soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 gr kruchych ciastek do pokruszenia
- 45 g masła
- Jadalne pisaki do udekorowania
- Opcjonalnie skórka pomarańczowa w małych kawałeczkach
Jak przygotować?
- Najpierw podgrzej piekarnik do temperatury 180°C
- Kruche ciastka pokrusz na drobne kawałki i wymieszaj z rozpuszczonych masłem (na patelni lub w mikrofalówce).
- Z tak przygotowanej masy stwórz spód sernika.
- Wysmaruj formę tłuszczem i rozprowadź przygotowaną masę.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 6 minut.
- Ugotowane marchewki zetrzyj, a następnie zmiksuj.
- Do miski wrzuć jajka, miód, cynamon, sok pomarańczowy, puree z marchewki i skórke pomarańczową.
- Wszystko dobrze wymieszaj (zmiksuj) na jednolitą masę.
- Wylej powstałą mieszankę na przygotowany spód i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około godzinę.
- Po wystygnięciu, udekoruj sernik według uznania. My narysowałyśmy jadalnym pisakiem pajęczynę, a Ty jak udekorujesz swoje ciasto?
Życzymy owocnego halloweenowego gotowania! Najlepiej zacznij już dziś!