Archiwa

Kategorie

Meta

Random Post
Search
Search

Słone przekąski

Dzisiaj przyszedł czas na straszne słone przekąski.

Czego potrzebujemy – lista zakupów:
  • okrągłe krakersy
  • paluszki
  • serek do smarowania lub hummus
  • czarne oliwki
  • zielone oliwki z nadzieniem paprykowym
  • ciasto do pizzy (gotowe) lub składniki na Twoje  własne ciasto (mąka/drożdże)
  • sos pomidorowy
  • ser żółty na pizzę + wybrane składniki na pizzę
  • mini mozzarella
  • szynka parmeńska

Mamy trzy propozycje, każda równie atrakcyjna

Krakersowe pająki

Czego potrzebujemy?
  • okrągłe krakersy
  • paluszki
  • serek do smarowania lub hummus
  • czarne oliwki

Wykonanie:

Krakersa smarujemy grubszą warstwą serka lub hummusu (albo innego smarowidła), przyczepiamy nogi pająka, po cztery z każdej strony i przykrywamy drugim krakersem posmarowanym serkiem lub smarowidłem Twojego wyboru.

Zostało przyczepienie oczu. Proponujemy położyć troszkę serka i położyć dwa koła z czarnej oliwki – jak na zdjęciu (w tym celu oliwkę kroimy w szerz w plasterki).

Pająki gotowe.

Straszne oczy z mozzarelli

Czego potrzebujemy?
  • okrągłe krakersy
  • mini mozzarella
  • szynka parmeńska
  • oliwki według preferencji, my użyłyśmy zielonych z czerwonym nadzieniem

Na krakersa kładziemy mozzarellę owiniętą dookoła szynką parmeńską, na środek układamy połówkę oliwki – oczy gotowe.

Mini pizza z pająkiem

Czego potrzebujemy?
  • ciasto do pizzy (gotowe) lub składniki na Twoje  własne ciasto (mąka/drożdże)
  • sos pomidorowy
  • ser żółty na pizzę + wybrane składniki na pizzę
  • czarne oliwki
Wykonanie:

Z gotowego ciasta wycinamy koła o dowolnej średnicy, optymalnie 8 – 10 cm.

Jeśli wyrabiamy swoje ciasto, postępujemy zgodnie ze swoim ulubionym przepisem i wycinamy koła.

Smarujemy każdą mini pizzę sosem pomidorowym,  kładziemy dowolne składniki, na koniec ser i wkładamy do piekarnika, pieczemy dwa razy krócej niż tradycyjną pizzę.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i układamy na każdej pizzy pająka z połowy oliwki przeciętej wzdłuż oraz nóg z oliwek przeciętych wzdłuż na cienkie paski, po 4 nogi po każdej stronie.

Pizze są gotowe do podania.

Jak widzicie nic trudnego, a efekty bardzo zadowalające.

A już za tydzień upiorne ciastka, w roli głównej wystąpi nietoperz.

Obserwujcie nas koniecznie!

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności