Dzisiaj przyszedł czas na straszne słone przekąski.
Czego potrzebujemy – lista zakupów:
- okrągłe krakersy
- paluszki
- serek do smarowania lub hummus
- czarne oliwki
- zielone oliwki z nadzieniem paprykowym
- ciasto do pizzy (gotowe) lub składniki na Twoje własne ciasto (mąka/drożdże)
- sos pomidorowy
- ser żółty na pizzę + wybrane składniki na pizzę
- mini mozzarella
- szynka parmeńska
Mamy trzy propozycje, każda równie atrakcyjna
Krakersowe pająki
Czego potrzebujemy?
- okrągłe krakersy
- paluszki
- serek do smarowania lub hummus
- czarne oliwki
Wykonanie:
Krakersa smarujemy grubszą warstwą serka lub hummusu (albo innego smarowidła), przyczepiamy nogi pająka, po cztery z każdej strony i przykrywamy drugim krakersem posmarowanym serkiem lub smarowidłem Twojego wyboru.
Zostało przyczepienie oczu. Proponujemy położyć troszkę serka i położyć dwa koła z czarnej oliwki – jak na zdjęciu (w tym celu oliwkę kroimy w szerz w plasterki).
Pająki gotowe.
Straszne oczy z mozzarelli
Czego potrzebujemy?
- okrągłe krakersy
- mini mozzarella
- szynka parmeńska
- oliwki według preferencji, my użyłyśmy zielonych z czerwonym nadzieniem
Na krakersa kładziemy mozzarellę owiniętą dookoła szynką parmeńską, na środek układamy połówkę oliwki – oczy gotowe.
Mini pizza z pająkiem
Czego potrzebujemy?
- ciasto do pizzy (gotowe) lub składniki na Twoje własne ciasto (mąka/drożdże)
- sos pomidorowy
- ser żółty na pizzę + wybrane składniki na pizzę
- czarne oliwki
Wykonanie:
Z gotowego ciasta wycinamy koła o dowolnej średnicy, optymalnie 8 – 10 cm.
Jeśli wyrabiamy swoje ciasto, postępujemy zgodnie ze swoim ulubionym przepisem i wycinamy koła.
Smarujemy każdą mini pizzę sosem pomidorowym, kładziemy dowolne składniki, na koniec ser i wkładamy do piekarnika, pieczemy dwa razy krócej niż tradycyjną pizzę.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i układamy na każdej pizzy pająka z połowy oliwki przeciętej wzdłuż oraz nóg z oliwek przeciętych wzdłuż na cienkie paski, po 4 nogi po każdej stronie.
Pizze są gotowe do podania.
Jak widzicie nic trudnego, a efekty bardzo zadowalające.
A już za tydzień upiorne ciastka, w roli głównej wystąpi nietoperz.
Obserwujcie nas koniecznie!