Dzisiaj dzień czekoladowy. Zabieramy się za przygotowanie halloweenowych muffinków-nietoperków i sówek oraz kruchych czekoladowych nietoperków.
Zacznijmy od muffików, bo są bardziej czasochłonne
Czego potrzebujesz?
- 100 g masła
- 70 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka
- 150 g mąki owsianej bezglutenowej lub pszennej
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 50 ml mleka (może być roślinne)
- 50 ml śmietany kremówki 30%
- ciastka OREO
- żelki w kształcie trójkąta do dekoracji
Wskazówka:
Najlepiej, żeby składniki były w temperaturze pokojowej.
Jak przygotować?
- Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, puszystą masę, do momentu aż zacznie być jasna – mikserem.
- Wbić jajka, najpierw jedno, cały czas miksując, potem drugie.
- Mąkę, sodę (lub proszek) i kakao – przesiać do oddzielnej miski i wymieszać.
- Suche składniki oraz śmietankę dodać do wcześniej przygotowanej masy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki lub łyżki.
- Papilotki na mufinki wkładamy do formy na mufinki i rozdzielamy ciasto, tak, żeby każda papilotka była wypełniona do połowy.
- Mufinki wkładamy do nagrzanego do 190ºC piekarnika i pieczemy przez około 20 – 25 minut.
- Odstawiamy mufinki do ostudzenia, będą tak czekać na dekorację – czyli krem.
Przechodzimy do przygotowania kremu.
Przepis ten już pojawił się przy przygotowaniu deseru z robalami 2 tygodnie temu.
Czego potrzebujesz?
- Śmietanka 36% 200 ml
- Czekolada 60 – 80% około 100 gr
Wskazówka:
Im większa zawartość kakao w czekoladzie tym bardziej czekolada zagęści krem.
Jak przygotować?
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, tak, żeby była ciepła.
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę.
- Mieszamy do rozpuszczenia
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut do zgęstnienia, ale sprawdzamy co jakiś czas, żeby nie zrobiła się za sztywna
- Wyjmujemy z lodówki i miksujemy dla nadania puszystości.
Krem jest gotowy.
Finał muffinków:
Krem wkładamy do rękawa cukierniczego (jeśli mamy) lub nakładamy łyżką na każdego muffinka.
Ciastko OREO przełamujemy na pół (jak na zdjęciu) jeśli chcemy zrobić nietoperka lub wzdłuż kremu, jeśli chcemy uzyskać sówkę.
Dekorujemy jak na zdjęciach, sówce dorabiamy dziób z żelka.
Teraz czas na nasze kruche nietoperki.
Czego potrzebujesz?
- 300 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 150 g zimnego masła
- 50 g cukru kokosowego lub zwykłego
- 1 zimne jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Jak przygotować?
- Masło pokroić na małe kawałki.
- W misce dobrze wymieszać mąkę z cukrem, kakao, sodą i solą.
- Do tej suchej mieszanki dołożyć pokrojone masło i jajko.
- Wszystko razem zagnieść na jednolitą masę najlepiej ręką (ciasto powinno być zwarte i nie powinno przyklejać się do rąk, jeśli bardzo się klei, dosypać mąki).
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą lub zakryć talerzem i włożyć na około godzinę do lodówki.
- Nastawić piekarnik do nagrzania na temperaturę około 180°C, grzanie dół/góra i wyjąć ciasto z lodówki.
- Ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość około 0,5 cm i wyciąć foremką kształt nietoperza lub inny, dowolny kształt, którym dysponujesz.
- Piec na papierze do pieczenie przez około 12 – 14 minut, pilnować pod koniec, żeby nie spalić
- Na koniec robimy nietoperkom oczy, najlepiej pisakiem jadalnym
POMYSŁ:
Jeśli nie masz foremki, można upiec okrągłe ciastka i namalować na każdym, białym lub szarym jadalnym pisakiem, pajęczynę lub pająka.
Za tydzień wielki finał w postaci halloweenowych ciast. Zdradzimy, że będą to bardzo zdrowe ciasta.
Zyczymy pięknych i smacznych nietoperków!