Dzisiejsze propozycje to powód do prawdziwej radości. Proponowane słodycze są bardzo spektakularne i dziecinnie proste.
Wydaje nam się, że sprawią dzieciom najwięcej radości.
Do wykonania mamy kilka rzeczy, ale wykorzystywać będziemy te same produkty w różnych przepisach…
Zaczynamy!
Zaczniemy od bezowych duszków, bo one są wymagające pod względem spędzonego czasu w piekarniku, lubią się wygrzewać.
Czego potrzebujemy na około 30 duszków?
- 3 białka jaja kurzego
- 90 gram cukru pudru (pamiętaj – my dodajemy minimalne ilości)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- pisak czarny jadalny lub rozpuszczona czekolada
Wykonanie
- Białko i żółtko oddzielamy, bardzo ważne, żeby do białka nie dostało się żółtko (nawet minimalna ilość) i żeby miska, do której wkładamy białko było czysta i sucha.
- Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać, najpierw na mniejszych obrotach, potem je zwiększamy, nie dłużej niż 2 minuty
- Dodajemy po trochu cukier, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.
- Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, ubijamy do wymieszania składników.
- Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik na temperaturę 120˚C, grzanie góra/dół.
- Błyszczącą, gęstą i gładką masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia małe duszki, ich kształt zależy tylko od naszej wyobraźni.
- Duszki wkładamy do piekarnika na około 100 minut.
- Po upłynięciu czasu otwieramy piekarnik i czekamy aż duszki wystygną.
- Rysujemy każdemu duszkowi oczy i usta
Duszki są gotowe do zjedzenia!
Podpowiedzi:
- Duszki mogą posłużyć jako ozdoba ciasta – o tym w kolejnych częściach halloweenowej kuchni.
- Nie masz rękawa cukierniczego? Nic nie szkodzi! Nałóż masę na papier do pieczenia łyżką – pamiętaj, ogranicza nas tylko wyobraźnia
Teraz czas na masę migdałową.
Będzie ona potrzebna do wszystkich pozostałych deserów. Można też użyć gotowej masy migdałowej, tylko wymieszać ją z barwnikiem.
Czego potrzebujemy?
- 200 gram migdałów lub mąki migdałowej (najlepiej – migdały blanszowane, czyli bez skórki, wtedy otrzymamy bardzo jasną masę)
- 100 gram cukru pudru
- odrobina wody
- barwniki spożywcze
Czynności do wykonania masy migdałowej:
- Migdały miksujemy przeznaczonym do tego mikserem lub używamy mąki migdałowej i mieszamy z cukrem pudrem.
- Do mieszanki dodajemy szczyptę soli (dla przełamania słodkiego smaku) i bardzo małą ilość wody, najlepiej dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać lepkość. Chcemy uzyskać konsystencję ciastoliny. Masa musi się kleić, ale nie za bardzo – musi być elastyczna.
- Oddzielamy odpowiednie ilości masy i dodajemy barwniki spożywcze według wskazówek umieszczonych na barwnikach.
Do wykonania mamy mózg, pole dyniowe i dżdżownice.
Dzielenie masy:
- Dżdżownice – kulka wielkości orzecha włoskiego – do robaków, połowa może zostać bez barwnika, połowa koloru czerwonego lub według własnego gustu
- Małe dynie – w zależności jak wielkie pole dyniowe chcesz uzyskać – zachowując nasze proporcje oddziel 1/3 pozostałego ciasta – barwnik pomarańczowy (może być kurkuma – ale lekko zmienia smak, nie wszystkim smakuje – my bardzo lubimy) + mały kawałeczek na zielone ogonki – barwnik zielony
- Mózg –2/3 ciasta – można lekko zabarwic na pomarańczowo – różowo – czerwono
Jeśli nie decydujesz się na robienie wszystkich opcji, zmniejsz proporcjonalnie ilość składników lub zrób same dynie lub większy mózg.
Mózg
Czego potrzebujemy?
- wspomiana wyżej masa migdałowa
- mała miseczka
- deska do rolowania masy
Jak przygotować?
- Odrywamy kawałki masy i wałkujemy w rulon o średnicy ok. 0,5 mm.
- Miseczkę ustawiamy do góry dnem i układamy rulony tak, żeby przypominały mózg.
- Masę kładziemy tak, żeby nie przechodziła przez środek miseczki, musimy stworzyć 2 półkule mózgowe. Po zapełnieniu całej powierzchni mózg jest gotowy do jedzenia.
Pole dyniowe
Czego potrzebujemy?
- wyżej wymienioną mase migdałową
- deskę do formowania dyni
- wykałaczkę
Jak przygotować?
- Tworzymy malutkie kuleczki, wykałaczką robimy wgłębienia, takie jak ma dynia, na górze wbijamy zielony ogonek.
- Tak uformowane dynie układamy na talerzyku.
Prezentują się uroczo, prawda?
Podpowiedzi:
Dynie mogą posłużyć jako dekoracja ciasta halloweenowego – zostań z nami po więcej inspiracji w kolejnych tygodniach października.
Dżdżownice w ziemi
- Lepimy białe i czerwone dżdżownice dowolnej długości, według uznania.
Podpowiedź: zamiast migdałowych dżdżownic, możecie użyć żelek węży/dżdżownic
Dżdżownice są częścią deseru – robale w ziemi, którego przepis umieszczamy poniżej.
Wykonujemy krem – bazę deseru z robalami.
Czego potrzebujemy?
- śmietanka 36% 200 ml
- czekolada 60 – 80% około 100 gr
- ciastka OREO około 5 – 10 sztuk (zdjemujemy krem, samo ciastko)
Podpowiedź: im większa zawartość kakao w czekoladzie tym bardziej czekolada zagęści krem
Wykonanie:
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, tak, żeby była ciepła
- Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę
- Mieszamy do rozpuszczenia
- Wkładamy do lodówki na około 30 minut do zgęstnienia, ale sprawdzamy co jakiś czas, żeby nie zrobiła się zbyt sztywna
- Wyjmujemy krem z lodówki i miksujemy dla nadania puszystości.
Krem jest gotowy!
- Krem rozdzielamy do małych plastikowych lub szklanych pojemniczki albo do małych słoiczków, szklaneczek.
- Kruszymy około 5 – 10 ciastek OREO (bez kremu, krem wyjmujemy) lub innych ciastek w ciemnym kolorze.
- Posypujemy nasz krem pokruszonymi ciasteczkami nadając efekt suchej ziemi.
- W każdym pojemniczku umieszczamy wcześniej przygotowane robaki według własnej wyobraźni.
Życzymy nieziemskiego gotowania!
Koniecznie podzielcie się rezultatami na Fb i Instagramie, oznaczając nas.
Za tydzień zapraszamy na wspólną sesję przygotowywania słonych przekąsek.