Archiwa

Kategorie

Meta

Random Post
Search
  • Home
  • Blog
  • Halloweenowe słodkości nie z tej ziemi!
Search

Halloweenowe słodkości nie z tej ziemi!

Dzisiejsze propozycje to powód do prawdziwej radości. Proponowane słodycze są bardzo spektakularne i dziecinnie proste.
Wydaje nam się, że sprawią dzieciom najwięcej radości.
Do wykonania mamy kilka rzeczy, ale wykorzystywać będziemy te same produkty w różnych przepisach
Zaczynamy!

Zaczniemy od bezowych duszków, bo one są wymagające pod względem spędzonego czasu w piekarniku, lubią się wygrzewać.

Czego potrzebujemy na około 30 duszków?

  • 3 białka jaja kurzego
  • 90 gram cukru pudru (pamiętaj – my dodajemy minimalne ilości)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • pisak czarny jadalny lub rozpuszczona czekolada

Wykonanie

  • Białko i żółtko oddzielamy, bardzo ważne, żeby do białka nie dostało się żółtko (nawet minimalna ilość) i żeby miska, do której wkładamy białko było czysta i sucha.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli i zaczynamy ubijać, najpierw na mniejszych obrotach, potem je zwiększamy, nie dłużej niż 2 minuty
  • Dodajemy po trochu cukier, cały czas ubijając, aż do połączenia składników.
  • Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, ubijamy do wymieszania składników.
  • Teraz zaczynamy nagrzewać piekarnik na temperaturę 120˚C, grzanie góra/dół.
  • Błyszczącą, gęstą i gładką masę wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papier do pieczenia małe duszki, ich kształt zależy tylko od naszej wyobraźni.
  • Duszki wkładamy do piekarnika na około 100 minut.
  • Po upłynięciu czasu otwieramy piekarnik i czekamy aż duszki wystygną.
  • Rysujemy każdemu duszkowi oczy i usta

Duszki są gotowe do zjedzenia!

Bezowe duchy!

Podpowiedzi:

  • Duszki mogą posłużyć jako ozdoba ciasta – o tym w kolejnych częściach halloweenowej kuchni.
  • Nie masz rękawa cukierniczego? Nic nie szkodzi! Nałóż masę na papier do pieczenia łyżką – pamiętaj, ogranicza nas tylko wyobraźnia

Teraz czas na masę migdałową.

Będzie ona potrzebna do wszystkich pozostałych deserów. Można też użyć gotowej masy migdałowej, tylko wymieszać ją z barwnikiem.

Czego potrzebujemy?

  • 200 gram migdałów lub mąki migdałowej (najlepiej – migdały blanszowane, czyli bez skórki, wtedy otrzymamy bardzo jasną masę)
  • 100 gram cukru pudru
  • odrobina wody
  • barwniki spożywcze
Czynności do wykonania masy migdałowej:
  • Migdały miksujemy przeznaczonym do tego mikserem lub używamy mąki migdałowej i mieszamy z cukrem pudrem.
  • Do mieszanki dodajemy szczyptę soli (dla przełamania słodkiego smaku) i bardzo małą ilość wody, najlepiej dodawać po łyżce, mieszać i sprawdzać lepkość. Chcemy uzyskać konsystencję ciastoliny. Masa musi się kleić, ale nie za bardzo – musi być elastyczna.
  • Oddzielamy odpowiednie ilości masy i dodajemy barwniki spożywcze według  wskazówek umieszczonych na barwnikach.

Do wykonania mamy mózg, pole dyniowe i dżdżownice.

Dzielenie masy:

  1.   Dżdżownice – kulka wielkości orzecha włoskiego – do robaków, połowa może zostać bez barwnika, połowa koloru czerwonego lub według własnego gustu
  2. Małe dynie – w zależności jak wielkie pole dyniowe chcesz uzyskać – zachowując nasze proporcje oddziel 1/3 pozostałego ciasta – barwnik pomarańczowy (może być kurkuma – ale lekko zmienia smak, nie wszystkim smakuje – my bardzo lubimy) + mały kawałeczek na zielone ogonki – barwnik zielony
  3. Mózg –2/3 ciasta – można lekko zabarwic na pomarańczowo – różowo – czerwono

Jeśli nie decydujesz się na robienie wszystkich opcji, zmniejsz proporcjonalnie ilość składników lub zrób same dynie lub większy mózg.

Mózg

Czego potrzebujemy?

  • wspomiana wyżej masa migdałowa
  • mała miseczka
  • deska do rolowania masy

Jak przygotować?

  • Odrywamy kawałki masy i wałkujemy w rulon o średnicy ok. 0,5 mm.
  •  Miseczkę ustawiamy do góry dnem i układamy rulony tak, żeby przypominały mózg.
  • Masę kładziemy tak, żeby nie przechodziła przez środek miseczki, musimy stworzyć 2 półkule mózgowe. Po zapełnieniu całej powierzchni mózg jest gotowy do jedzenia.

Pole dyniowe

Czego potrzebujemy?

  • wyżej wymienioną mase migdałową
  • deskę do formowania dyni
  • wykałaczkę

Jak przygotować?

  • Tworzymy malutkie kuleczki, wykałaczką robimy wgłębienia, takie jak ma dynia, na górze wbijamy zielony ogonek.
  • Tak uformowane dynie układamy na talerzyku.

Prezentują się uroczo, prawda?

Pole dyniowe

Podpowiedzi:

Dynie mogą posłużyć jako dekoracja ciasta halloweenowego – zostań z nami po więcej inspiracji w kolejnych tygodniach października.

Dżdżownice w ziemi

  • Lepimy białe i czerwone dżdżownice dowolnej długości, według uznania.

Podpowiedź: zamiast migdałowych dżdżownic, możecie użyć żelek węży/dżdżownic

Dżdżownice są częścią deseru – robale w ziemi, którego przepis umieszczamy poniżej.

Wykonujemy krem – bazę deseru z robalami.

Czego potrzebujemy?

  • śmietanka 36% 200 ml
  • czekolada 60 – 80% około 100 gr
  • ciastka OREO około 5 – 10 sztuk (zdjemujemy krem, samo ciastko)

Podpowiedź: im większa zawartość kakao w czekoladzie tym bardziej czekolada zagęści krem

Wykonanie:

  • Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, tak, żeby była ciepła
  • Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną na małe kawałki czekoladę
  • Mieszamy do rozpuszczenia
  • Wkładamy do lodówki na około 30 minut do zgęstnienia, ale sprawdzamy co jakiś czas, żeby nie zrobiła się zbyt sztywna
  • Wyjmujemy krem z lodówki i miksujemy dla nadania puszystości.

Krem jest gotowy!

  • Krem rozdzielamy do małych plastikowych lub szklanych pojemniczki albo do małych słoiczków, szklaneczek.
  • Kruszymy około 5 – 10 ciastek OREO (bez kremu, krem wyjmujemy) lub innych ciastek w ciemnym kolorze.
  • Posypujemy nasz krem pokruszonymi ciasteczkami nadając efekt suchej ziemi.
  • W każdym pojemniczku umieszczamy wcześniej przygotowane robaki według własnej wyobraźni.

Życzymy nieziemskiego gotowania! 

Koniecznie podzielcie się rezultatami na Fb i Instagramie, oznaczając nas.

Za tydzień zapraszamy na wspólną sesję przygotowywania słonych przekąsek.

Dodaj komentarz

Akceptuję zasady Polityki prywatności